Kromhof Pullen

De nieuwe koopovereenkomst: extra voorbehoud

HENGELO – Per 1 februari 2018 is er een wijziging aangebracht in de standaard koopovereenkomst voor woningen: De aanvulling van het bouwkundig voorbehoud. Dit betekent echter niet, ondanks sommige berichtgevingen, dat er standaard een bouwtechnische keuring zal worden uitgevoerd bij elke verkoop. We leggen het u uit:

De overeenstemming is bereikt tussen de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en makelaarsorganisaties Vastgoedpro, VBO en NVM.

“Het bouwkundig voorbehoud komt standaard in een koopcontract van een woning. Huizenkopers hoeven daardoor binnenkort niet meer met verkoper en makelaar te onderhandelen over de tekst van een bouwkundig voorbehoud”, aldus de Consumentenbond.

Specifieker: In het artikel 15, waarin de ontbindende voorwaarden vermeld staan, is een artikel toegevoegd. In dit artikel is opgenomen dat een koop ontbonden kan worden door de aankoper, wanneer het ‘direct noodzakelijk herstel’ van de woning een bepaald bedrag te boven gaat. Dit bedrag wordt overeengekomen tussen de koper en de verkoper. Zij maken hier dus nadrukkelijk afspraken over.

 

 

Noodzakelijk herstel
Bij het zogenaamde direct noodzakelijk herstel hebben we het over zaken die nodig zijn om te verhelpen voordat men de woning betrekt. Denk hierbij aan een lekkend dak of herstel van een deel van de fundering. Het gaat dus niet om de reguliere of cosmetische onderhoudskosten die een woning met zich meebrengt.

Zijn de koper en verkoper het erover eens dat er geen bouwtechnische keuring hoeft plaats te vinden? Dan mag dit simpelweg doorgestreept worden in de koopovereenkomst.

Heeft u vragen over de nieuwe koopovereenkomst of wilt u meer informatie over de aan- of verkoop van een woning? Bel tel. 085 273 2800 of stuur een email naar info@kromhofpullen.nl. Wij staan u graag te woord.