Kromhof Pullen

Subsidieregeling voor asbestsanering

HENGELO – Vanaf het jaar 2024 zijn alle asbestdaken in Nederland verboden. Naar schatting ligt er nog zeker 120 miljoen vierkante meter asbest op de Nederlandse daken. Met name bij panden in het buitengebied komen wij vaak bijgebouwen tegen die met asbesthoudende platen zijn bedekt. Voor zowel verkopers als kopers van dergelijke objecten is er goed nieuws: Vanaf 2016 is er subsidie beschikbaar voor de verwijdering.

De overheid werkt aan manieren om eigenaren van gebouwen bedekt met asbesthoudende materialen een duwtje in de rug te geven. Een van deze manieren is de recent aangekondigde subsidieregeling door Staatssecretaris Sharon Dijksma. Bij aanvraag kunnen zowel particulieren als bedrijven tot € 4,50 subsidie ontvangen per vierkante meter, met een maximum van 25.000 euro per adres. Voorwaarde is dat uit een deskundige inventarisatie moet blijken dat het asbestdak meer dan 35 vierkante meter groot is.

Cijfers en feiten
Het gebruik van asbest is reeds vanaf 1994 verboden. Ondanks dit verbod ligt er nog 80 miljoen vierkante meter asbestdak op agrarische gebouwen. Ook huizen dragen deze daken nog, tot zeker 15 miljoen vierkante meter. Het verbod beperkt zich tot asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht. Dakbeschot of isolatiemateriaal dat zich onder de dakbedekking bevindt, is niet verboden.

Aanvragen
Vanaf 4 januari 2016 kunt u subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Subsidies worden alleen toegekend wanneer de werkzaamheden door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd.

Subsidies stapelen
Diverse provincies hebben eveneens een subsidieregeling voor het saneren van asbestdaken, gekoppeld aan het plaatsen van zonnepanelen. (Lees hier onze blog over zonnepanelen). In ons werkgebied staat de provincie Overijssel dit ‘stapelen’ van subsidies toe. Zo kan een agrarisch bedrijf of eigenaar van voormalig agrarisch bedrijf in totaal € 9,- subsidie per vierkante meter krijgen. Wel stelt de provincie als voorwaarde dat de aanvrager in totaal niet meer dan €15.000 subsidie mag krijgen.

Advies
Indien u erover denkt om de onroerende zaak binnen enkele jaren te verkopen, is het raadzaam om goed over de gevolgen van het verbod na te denken. Kopers zullen alert zijn op de aanwezigheid van grote hoeveelheden asbest. Ondanks de subsidie brengt vervanging van het dak hoge kosten met zich mee. Soms is een totale sloop van het gebouw in combinatie met andere regelingen (bijvoorbeeld inbrengen in rood voor rood of het plaatsen van zonnepanelen) een interessante optie. Bent u benieuwd naar wat in uw situatie de beste mogelijkheid is? Wij adviseren u graag.

bronnen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/nieuws/2015/12/02/huishoudens-en-bedrijven-krijgen-bijdrage-voor-sanering-asbestdakenhttp://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-verwijderen-asbestdaken,
http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/12/Stapelen-subsidie-sanering-asbestdak-toegestaan-2729790W/