Terug naar overzicht

VERKOCHT

Rijssensestraat 107, 7642 NK Wierden
Vraagprijs € 435.000 k.k.
Inschrijven als woningzoekende
Overzicht
Omschrijving
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 1783 m3
  • Woonoppervlakte: 118 m2
  • Kavel: 5000 m2
  • Kamers: 5
  • Slaapkamers: 3
Korte omschrijving

Op een bijzondere locatie met Rijssen op zichtafstand, maar nog net in de gemeente Wierden, ligt nabij de Midden Regge een fraai, onder monumentale eiken gesitueerd, boerenerf. Dit boerenerf leent zich uitstekend als herontwikkelingslocatie voor wonen of wonen met bedrijfsmatige activiteiten. Dit voormalige boerenerf is meer dan 150 jaar oud en bestaat uit een karakteristieke… Lees meer

Volledige omschrijving

Op een bijzondere locatie met Rijssen op zichtafstand, maar nog net in de gemeente Wierden, ligt nabij de Midden Regge een fraai, onder monumentale eiken gesitueerd, boerenerf. Dit boerenerf leent zich uitstekend als herontwikkelingslocatie voor wonen of wonen met bedrijfsmatige activiteiten.

Dit voormalige boerenerf is meer dan 150 jaar oud en bestaat uit een karakteristieke boerderij van het Hallehuistype met een bakkershuisje, drie schuren en twee hooischuren. Op het erf, bereikbaar via de statige oude eikenlaan, lijkt de tijd nagenoeg stil te hebben gestaan. De modernisering in de landbouw van de afgelopen decennia heeft geen grip gekregen op dit erf. Ook de omringende landerijen hebben nog een mooi authentiek karakter. Een prachtig glooiende es en grillige perceelsvormen soms doorkliefd door enkele robuuste houtwallen.
De locatie zelf is uitstekend bereikbaar en soms via de openingen in de groenstructuren zichtbaar vanaf de N350 (Rijssensestraat) en de N347 (provinciale weg Enter – Rijssen) die elkaar iets verderop kruisen.

De boerderij is door de gemeente Wierden aangemerkt als een karakteristieke boerderij van het Hallehuistype met ‘streekeigen-details’. Thans rust er nog een agrarische bestemming op het erf. Via een principebesluit heeft de gemeente Wierden aangegeven medewerking te verlenen om de boerderij zodanig te verbouwen dat er twee woningen kunnen worden gerealiseerd, maar staat in principe ook een ontwikkeling toe naar een woning met bedrijf aan huis. Dit bedrijf kan dan in één van de voormalige agrarische bouwwerken worden gehuisvest.

Gezien het bijzondere karakter van het erf, voor wat betreft zichtlocatie, de goede bereikbaarheid en de authenticiteit een echte buitenkans om iets bijzonders te realiseren.

Naast het erf van circa 0,5 hectare behoort het tot de mogelijkheden om tevens omliggende gronden (tot een maximum van 12.92.45 ha) of gedeelten hiervan te verwerven zodat bijvoorbeeld het rangschikken van een NSW landgoed realiseerbaar is.

Beschrijving van de opstallen
De boerderij wordt in 1832 al genoemd in de eerste kadastrale kaarten. Het betreft een boerderij van het Hallehuistype, welke meestal een rechthoekige plattegrond hebben waarbij het woongedeelte, de stallen en de deel zich onder een zadeldak bevinden. Dat is hier ook het geval, er is echter later een extra stal aangebouwd waardoor de boerderij nu een L-vorm heeft met 2 zadeldaken. Het bouwwerk is grotendeels in authentieke staat, met authentieke gebintstructuur, waarvan enkele staanders zijn vervangen door stalen exemplaren. De meeste buitengevels zijn origineel; één buitenmuur is vernieuwd. Verder zijn er nog originele niendeuren en stalramen aanwezig. Het zadeldak van de boerderij bestaat voor een deel uit riet en een deel uit dakpannen, de aangebouwde stal heeft een pannen gedekt zadeldak.

Het woongedeelte in de boerderij is eenvoudig, geheel op de begane grondvloer gesitueerd en hier en daar aangepast en uitgebreid. Er wordt voorzien in centrale verwarming en warm water.
De indeling is als volgt:
Centrale hal met meterkast, woonkeuken; woonkamer met schouw; kelder; keuken met direct aansluitend eenvoudige sanitaire voorzieningen (badkamer bestaande uit douche, wastafel en toilet); twee slaapkamers; hoofdslaapkamer.
In het achterhuis zit de voormalige deel, waarboven een grote hooizolder aanwezig is.
In de aanbouw is thans een hobbyruimte gesitueerd.

Bijgebouwen
Op het erf staan drie schuren die waarschijnlijk vanaf 1950 zijn gebouwd met oppervlaktes van circa 165 m², 85 m² en 150 m². De schuren verkeren in een slechte staat en herbergen asbesthoudende bouwmaterialen. Verspreid op het erf staan ook nog twee verouderde hooischuren, beiden met een oppervlakte van circa 45 m².
Direct bij de boerderij staat nog een voormalig bakkershuisje, dat thans als berging in gebruik is.

Erf en omliggende gronden
Het erf wordt vanaf de parallelweg naast de doorgaande weg bereikt via een mooie eikenlaan. Van de drukte naar een rustieke plek. Het erf is grotendeels nog in oorspronkelijke staat. Geen grote landschap ontsierende bebouwing maar enkele kleinere voormalige agrarische bouwwerken in een prachtig landelijk decor met robuuste bomen. Een bijzondere plek om nieuw leven in te blazen met een bestemming wonen, al dan niet in combinatie met enige bedrijvigheid.
De omliggende gronden zijn in gebruik als gras- en bouwland afgewisseld met natuurlijke houtsingels. Iets verderop ligt de Midden Regge waarvoor thans plannen bestaan om deze een meer natuurlijke loop te geven. Hier kan op aangesloten worden zodat een fraai natuurlijk geheel kan ontstaan. Aankoop van direct aangrenzende gronden is mogelijk. Ideaal om uw eigen NSW landgoed te stichten.

Gebruiksmogelijkheden
Dit object kan op tal van manieren worden gebruikt. De gemeente Wierden heeft via een principebesluit te kennen gegeven, mee te willen werken aan een bestemmingswijziging naar wonen, waarbij het tot de mogelijkheden behoort de boerderij te splitsen in twee zelfstandige woningen. Tevens kan een bestaand bijgebouw worden benut voor bedrijfsmatige activiteiten.

Doordat het object een voormalige boerderij is en de mogelijkheid bestaat om de omliggende grond te kopen is het overigens ook uitermate geschikt voor het houden van paarden of ander vee.

Woning verkopen?

Volg ons