Terug naar overzicht

Landhuis Brandenborch

Brandenborchweg 3en 5, 7251 MA Vorden
Vraagprijs € 625.000 k.k.
Terug naar overzicht
Plan bezichtiging
Stel uw vraag Download prospectus Bel ons
Overzicht
Omschrijving
Plattegrond
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 1973 m3
  • Woonoppervlakte: 375 m2
  • Kavel: 6900 m2
  • Kamers: 6
  • Slaapkamers: 4
Korte omschrijving

Landhuis “Brandenborch” met dienstwoning Namens opdrachtgevers bieden we het historische landhuis “Brandenborch” met aangebouwde dienstwoning te koop aan. Gelegen in het hart van de fraaie Achterhoek nabij Vorden, in een landschappelijk zeer aantrekkelijk gebied met zijn vele kastelen, unieke natuurgebieden en een sfeervol boerenland. Ligging Landhuis “Brandenborch” vormt historisch gezien het middelpunt van Landgoed “Brandenborch”… Lees meer

Volledige omschrijving

Landhuis “Brandenborch” met dienstwoning

Namens opdrachtgevers bieden we het historische landhuis “Brandenborch” met aangebouwde dienstwoning te koop aan. Gelegen in het hart van de fraaie Achterhoek nabij Vorden, in een landschappelijk zeer aantrekkelijk gebied met zijn vele kastelen, unieke natuurgebieden en een sfeervol boerenland.

Ligging
Landhuis “Brandenborch” vormt historisch gezien het middelpunt van Landgoed “Brandenborch” en is gelegen in de landgoederen- en kastelenzone rond Vorden. Een uniek gebied waar veel toeristen, maar ook de lokale bewoners met volle teugen genieten van het prachtige afwisselende landschap en de sfeervolle plaatsen Zutphen, Warnsveld, Vorden, Ruurlo en Lochem. Het landhuis met aangebouwde dienstwoning ligt aan een zeer rustige weg op het landgoed met in de buurt verspreid liggende (woon)boerderijen. Aan de zuidzijde is zicht op het spoorlijntje van Zutphen naar Winterswijk, waar eens per half uur een trein voorbij komt. In het verleden (1870 – 1930) was hier de stopplaats “Brandenburg” gesitueerd, waarvan de wachterswoning in 1960 gesloopt is. Het is een prachtige plek waar in harmonie met en respect voor de prachtige natuurlijke en historische elementen wordt geleefd.

Het landhuis en aangebouwde (dienst)woning

Landhuis “Brandenborch” is gebouwd in 1907. Bijzonder is dat aan het landhuis een geschakelde (dienst)woning is gebouwd, eveneens uit 1907. Het complex zijn dus twee zelfstandige woningen waarvan de (dienst)woning op nummer verhuurd is.

Het hoofdhuis met adres Brandenborchweg 5 te Vorden is een volumineus landhuis met een achterhuis van 75 m³. Het huis is nog grotendeels in authentieke staat, is opgetrokken met solide steensmuren en voorzien van een samengesteld tent- en zadeldak dat gedekt is met keramische dakpannen op een fraai houten dakbeschot. Veel prachtige authentieke details zijn bewaard gebleven zoals:
o Een te luiden klok op de dakspits;
o Prachtige tentdakconstructie met geïntegreerde dakkapellen;
o De kozijnen, ramen en deuren;
o Prachtig schoon metselwerk in enkele kamers fraai afgewerkt met houten lambrisering;
o Balkenplafonds met fraai houtsnijwerk;
o Een houten schouw met fraai tegeltableau;
o Terrazzo vloeren;
o Deel met originele paardenstal.

Het landhuis is voorzien van een CV installatie (radiatoren) met een ketel uit 2017. Doordat het nog in authentieke staat is zijn er geen isolatievoorzieningen aanwezig.
De indeling is als volgt:
Begane grond: entree, hal met trapopgang, kelder, jachtkamer met schouw, woonkamer, slaapkamer, keuken, halletje, badkamer voorzien van wc, douche en dubbele wastafel. Het achterhuis betreft een opslagruimte met grotendeels nog originele indeling. Een klein deel van deze oorspronkelijke ruimte is bij de woning nr. 3 aangetrokken.
Verdieping: via een statige trap te bereiken royale overloop met daaraan gesitueerd 3 ruime slaapkamers.
Bijgebouw: Op het perceel staat nog een kleine stenen berging van circa 12 m², behorend bij nummer 5

Brandenborchseweg 3 te Vorden betreft de aangebouwde (dienst)woning. Deze woning is opgetrokken uit steensmuren en voorzien van een nageïsoleerd zadeldak gedekt met pannen. De dakconstructie is recent vernieuwd, evenals de indeling en inrichting van de bovenverdieping. Gedeeltelijk is er dubbele beglazing aanwezig. Een deel van de woning (wasruimte) strekt zich uit tot in het achterhuis van nummer 5.

Indeling:
Begane grond: hal, woonkamer, keuken, douche, toilet, meterkast, slaapkamer, kinderkamer en bijkeuken/wasruimte.
Verdieping: ruime slaapkamer en bergruimte

Bij deze verhuurde woning hoort een vrijstaand kantoor van circa 36 m² dat is ingericht in een voormalige stalletje. Dit gebouw is opgetrokken uit steensmuren (met isolatie) en een met pannen gedekt zadeldak. Er is zowel wand-, vloer- als glasisolatie toegepast. Tevens is er nog een klein prieel.

Dit object wordt in verhuurde staat verkocht.

Monumentale status
Voor beide woningen Brandenborchweg 3 en 5 geldt dat deze zijn aangewezen als rijksmonument. Vanwege de rijksmonumentale status zijn er interessante financieringen mogelijk via het restauratiefonds.
Ook zijn er instandhoudingssubsidies mogelijk. Kijk hiervoor op cultureelerfgoed.nl

Natuurschoonwet
Landgoed “De Brandenborch” is grotendeels gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928. Dit brengt belangrijke diverse fiscale voordelen met zich mee, waarover we u graag meer vertellen tijdens een bezichtiging. Met een opvolgende eigenaar zal worden bekeken of een NSW rangschikking gewenst is en eventueel kan worden voortgezet.

Bijzonderheden
Er zal een erfdienstbaarheid worden gevestigd ten behoeve van het te verkopen deel zodat op de bestaande wijze het object vanaf de openbare weg kan worden bereikt en vice versa.
Tevens worden er in de akte van levering afspraken opgenomen die verband kunnen houden met de eventuele NSW status, bij verkoop in de toekomst een aanbiedingsplicht aan de eigenaren van landgoed “De Brandenborch” alsmede het dulden van de traditionele jacht op het aangrenzende landgoed “De Brandenborch”.
Uiteraard dient de huurovereenkomst voor de woning op nummer 3 te worden gerespecteerd.

Het behoort tot de mogelijkheden het perceel nog iets uit te breiden met een weitje met een houten schuur van circa 108 m².

– Alle genoemde maten en oppervlaktes, alsmede de inhoud zijn indicatief, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
– In de koopakte zal een 10% waarborgsom of bankgarantie worden opgenomen.

Plattegrond
Volg ons