Terug naar overzicht

VERKOCHT

Spoorstraat 32, 7481 HZ Haaksbergen
Prijs op aanvraag
Inschrijven als woningzoekende
Overzicht
Omschrijving
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 1717 m3
  • Woonoppervlakte: 332 m2
  • Kavel: 3151 m2
  • Kamers: 11
  • Slaapkamers: 3
Korte omschrijving

“Villa Jordaan” Deze unieke fabrikantenvilla is zonder twijfel een van de meest beeldbepalende panden in Haaksbergen en is een prachtig toonbeeld van het textielverleden van Twente. De villa is in 1887 en 1888 in opdracht van D.B.H. Jordaan gebouwd onder architectuur van Gerrit Beltman sr. Vanwege het cultuur- en architectuurhistorisch belang heeft de villa de… Lees meer

Volledige omschrijving

“Villa Jordaan”

Deze unieke fabrikantenvilla is zonder twijfel een van de meest beeldbepalende panden in Haaksbergen en is een prachtig toonbeeld van het textielverleden van Twente.
De villa is in 1887 en 1888 in opdracht van D.B.H. Jordaan gebouwd onder architectuur van Gerrit Beltman sr. Vanwege het cultuur- en architectuurhistorisch belang heeft de villa de rijksmonumentale status.

Na oorspronkelijk dienst te hebben gedaan als woonhuis van de familie Jordaan, heeft deze villa diverse functies gehad. Van gemeentelijk kantoor, vestiging van de schoolartsendienst, vestiging van de middelbare school tot opnieuw woonhuis annex kantoor.
Door de huidige eigenaar is de villa met veel aandacht voor de oorspronkelijke bouwwijze gerestaureerd. De villa is nu geheel in gebruik als woning.
De villa kan op uiteenlopende wijze worden ingericht/gebruikt. Van woning tot kantoor, detailhandel, horeca en/of zakelijke dienstverlening.
Dit fraaie bouwwerk kenmerkt zich door de bijzondere architectuur en de vele originele elementen zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de villa. Door de zorgvuldig uitgevoerde renovatie is de oorspronkelijke sfeer bewaard gebleven. De statige hal met marmeren vloer, prachtige wand- en plafonddecoraties en sierlijke trapopgang zijn hier mooie voorbeelden van. Ook aan de buitenzijde is er sprake van veel bijzondere elementen zoals de schilddaken, lessenaardakjes, timpaan met buitenreliëf/medaillon, gietijzeren zuiltjes en balustrades.

Het vooraanzicht van de villa is indrukwekkend. Doordat het pand op ongeveer 30 meter afstand van voorliggende Spoorstraat is gebouwd, komen de statige hoofdgevel, de zijbeuken en sierlijke veranda’s volop tot hun recht. De villa is gebouwd op een grote kavel van 3151 m² met aan de achterzijde een prachtige onlangs geheel vernieuwde groene omzoming, waar zich de vrijwel helemaal aan het zicht onttrokken tuin bevindt.
De villa beschikt na een grondige verbouwing in 1999 over hedendaagse luxe en comfort waarin het, ook door het bijzondere decor, aangenaam wonen en werken is.

Enkele bijzonderheden:
* In 2003 is het gehele dak van de villa vernieuwd met Canadese rondgekapte lei;
* Bij verbouwingen in 1979 en 1999 is (grotendeels) spouwmuurisolatie toegepast;
* Bij de verbouwing in 1979 is de in het verre verleden gebruikte olietank gesaneerd (conform wettelijke bepalingen);
* Alle elektra bekabeling, de meterkast, water- en gasleidingen, vuilwaterafvoeren maar ook cv installatie (2010) zijn vernieuwd;
* In de villa zijn tijdens de laatste interne verbouwing (1999) en enkele kleinere bouwkundige aanpassingen, de authentieke bouwstijl en de vele specifieke kenmerken van de villa gehandhaafd en daar waar mogelijk weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht;
* De villa is grotendeels voorzien van thermopane beglazing waarbij de authentieke kozijnvorm is gehandhaafd;
* De villa beschikt over een wateronthardingsinstallatie.

Monumentale status
Het object geniet sinds 1997 een Rijksmonumentale status. Deze status biedt bijzondere financiële voordelen bij de onderhoudskosten, zoals fiscale voordelen en de voordelen die het Restauratiefonds biedt middels een op gunstige voorwaarden te verkrijgen monumenten-hypotheek (www.restauratiefonds.nl)

Woning verkopen?

Volg ons