Terug naar overzicht

Monumentale villa

Spoorstraat 32, 7481 HZ Haaksbergen
Vraagprijs € 1.295.000 k.k.
Terug naar overzicht
Plan bezichtiging
Stel uw vraag Download prospectus Bel ons
Overzicht
Omschrijving
Plattegrond
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 1717 m3
  • Woonoppervlakte: 332 m2
  • Kavel: 3151 m2
  • Kamers: 11
  • Slaapkamers: 3
Korte omschrijving

“Villa Jordaan” Deze unieke fabrikantenvilla is zonder twijfel een van de meest beeldbepalende panden in Haaksbergen en is een prachtig toonbeeld van het textielverleden van Twente. De villa is in 1887 en 1888 in opdracht van D.B.H. Jordaan gebouwd onder architectuur van Gerrit Beltman sr. Vanwege het cultuur- en architectuurhistorisch belang heeft de villa de… Lees meer

Volledige omschrijving

“Villa Jordaan”

Deze unieke fabrikantenvilla is zonder twijfel een van de meest beeldbepalende panden in Haaksbergen en is een prachtig toonbeeld van het textielverleden van Twente.
De villa is in 1887 en 1888 in opdracht van D.B.H. Jordaan gebouwd onder architectuur van Gerrit Beltman sr. Vanwege het cultuur- en architectuurhistorisch belang heeft de villa de rijksmonumentale status.

Na oorspronkelijk dienst te hebben gedaan als woonhuis van de familie Jordaan, heeft deze villa diverse functies gehad. Van gemeentelijk kantoor, vestiging van de schoolartsendienst, vestiging van de middelbare school tot opnieuw woonhuis annex kantoor.
Door de huidige eigenaar is de villa met veel aandacht voor de oorspronkelijke bouwwijze gerestaureerd. De villa is nu geheel in gebruik als woning.
De villa kan op uiteenlopende wijze worden ingericht/gebruikt. Van woning tot kantoor, detailhandel, horeca en/of zakelijke dienstverlening.
Dit fraaie bouwwerk kenmerkt zich door de bijzondere architectuur en de vele originele elementen zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de villa. Door de zorgvuldig uitgevoerde renovatie is de oorspronkelijke sfeer bewaard gebleven. De statige hal met marmeren vloer, prachtige wand- en plafonddecoraties en sierlijke trapopgang zijn hier mooie voorbeelden van. Ook aan de buitenzijde is er sprake van veel bijzondere elementen zoals de schilddaken, lessenaardakjes, timpaan met buitenreliëf/medaillon, gietijzeren zuiltjes en balustrades.

Het vooraanzicht van de villa is indrukwekkend. Doordat het pand op ongeveer 30 meter afstand van voorliggende Spoorstraat is gebouwd, komen de statige hoofdgevel, de zijbeuken en sierlijke veranda’s volop tot hun recht. De villa is gebouwd op een grote kavel van 3151 m² met aan de achterzijde een prachtige onlangs geheel vernieuwde groene omzoming, waar zich de vrijwel helemaal aan het zicht onttrokken tuin bevindt.
De villa beschikt na een grondige verbouwing in 1999 over hedendaagse luxe en comfort waarin het, ook door het bijzondere decor, aangenaam wonen en werken is.

De plattegronden in deze brochure geven een getrouw beeld van de binnenruimte met elf zelfstandige kamers, twee keukens, bijkeuken, badkamer, twee toiletruimtes, kelder en een garage met zolderverdieping.
De woonoppervlakte is circa 332 m² en de inhoud circa 1717 m³.
Door de grootte van de verschillende verdiepingen en ruimtes, is welhaast elke wenselijke indeling mogelijk.

Om u een volledig beeld te geven van alle ruimtes en de mogelijkheden die deze woning te bieden heeft nodigen wij u van harte uit om samen met ons het pand te bezichtigen

Indeling begane grond:
* Stijlvolle entree met dubbele voordeur, een statige hal, een brede en bijna 9 meter lange gang met de originele marmeren vloer en fraaie hoge plafonds voorzien van sierlijke ornamenten, trappenhuis;
* Op de begane grond bevinden zich vijf kamers: drie royale kantoorkamers aan de voorzijde, een kamer aan de zijde van de entree en een royale kamer aan de achterzijde van het gebouw.
De kamers aan de voorzijde zijn voorzien van een beukenparketvloer met donkere bies en hebben hoge vensters. Vanuit de kamers aan de voorzijde zijn de twee veranda’s te bereiken.
De aan de achterzijde gelegen kamer heeft een deur naar het terras. Ook deze kamer is voorzien van een parketvloer en hoge vensters.
* Gastentoilet met modern wandcloset, urinoir en fontein;
* Tegenover de entree, in het verlengde van de gang, is een zij-entree met hal aanwezig;
* Via de hal is de voormalige woonkeuken te bereiken. Bij een zakelijk gebruik van de benedenverdieping kan dit vertrek uitstekend dienst doen als kantine;
* Royale manshoge kelder is te bereiken vanuit de keuken;
* De bijkeuken heeft een verhoogde opstelling voor aansluiting witgoed en met een doorgang naar portaal (met meterkast) naar de garage;
* Grote garage (voormalig koetshuis) met zolderberging.

Indeling verdieping:
* Via de bordestrap is de eerste verdieping te bereiken. Deze verdieping, met zes kamers, is thans ingericht als woonverdieping.
* Zeer royale living met afzonderlijke eetkamer en afzonderlijke zithoek. Via terrasdeuren in de zithoek is een fraai en ruim, aan de achterzijde van de villa gelegen, dakterras te bereiken;
* De leefkeuken bestaat uit een riante inbouwkeuken met granietenblad, is voorzien van de gebruikelijke inbouwapparatuur en een separate servieskast. Via dubbele terrasdeuren biedt de keuken directe toegang tot het dakterras;
* Alle kamers hebben royale afmetingen en zijn voor velerlei doeleinden geschikt. De badkamer is voorzien van een dubbele wastafel, douchecabine, ligbad en wandcloset.

Buitengebeuren
Voormalig koetshuis / garage
Het voormalige koetshuis, thans garage, is zowel vanaf de verharde oprit aan de Spoorstraat, als middels de aan de achterzijde van de woning gelegen entree bereikbaar. Beide entrees zijn voor auto’s toegankelijk. De aan de achterzijde gelegen entree kan met een hek worden afgesloten.
Er is voldoende parkeergelegenheid welke desgewenst nog uitgebreid kan worden.

De tuinen
De tuinen aan voor- en achterzijde hebben een parkachtig karakter met ruime gazons en veel en ook bijzondere bomen. Beide tuinen zijn recent opnieuw ingericht en van nieuwe beplanting en grensafscheiding voorzien. Ondanks de ligging in het centrum van Haaksbergen bieden de tuinen veel comfort en rust.

Deze zeer bijzondere villa is al decennia lang in bezit bij de huidige bewoners. Zij hebben het pand zorgvuldig gerenoveerd en onderhouden.

Enkele bijzonderheden:
* In 2003 is het gehele dak van de villa vernieuwd met Canadese rondgekapte lei;
* Bij verbouwingen in 1979 en 1999 is (grotendeels) spouwmuurisolatie toegepast;
* Bij de verbouwing in 1979 is de in het verre verleden gebruikte olietank gesaneerd (conform wettelijke bepalingen);
* Alle elektra bekabeling, de meterkast, water- en gasleidingen, vuilwaterafvoeren maar ook cv installatie (2010) zijn vernieuwd;
* In de villa zijn tijdens de laatste interne verbouwing (1999) en enkele kleinere bouwkundige aanpassingen, de authentieke bouwstijl en de vele specifieke kenmerken van de villa gehandhaafd en daar waar mogelijk weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht;
* De villa is grotendeels voorzien van thermopane beglazing waarbij de authentieke kozijnvorm is gehandhaafd;
* De villa beschikt over een wateronthardingsinstallatie.

Monumentale status
Het object geniet sinds 1997 een Rijksmonumentale status. Deze status biedt bijzondere financiële voordelen bij de onderhoudskosten, zoals fiscale voordelen en de voordelen die het Restauratiefonds biedt middels een op gunstige voorwaarden te verkrijgen monumenten-hypotheek (www.restauratiefonds.nl)

Plattegrond
Volg ons