Terug naar overzicht

VERKOCHT

Benninkdijk 5en 5-A, 7161 LN Neede
Vraagprijs € 379.000 v.o.n.
Inschrijven als woningzoekende
Overzicht
Omschrijving
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 371 m3
  • Woonoppervlakte: 104 m2
  • Kavel: 104880 m2
  • Kamers: 7
  • Slaapkamers: 5
Korte omschrijving

Landgoed Willem Elshof-Haverslag is een NSW gerangschikt landgoed in een heerlijk rustig gebied waar de Oost Nederlandse streken de Achterhoek en Twente samenkomen. Het landgoed is circa 10,5 hectare groot en ligt in een natuurontwikkelingsgebied van in totaal 114 hectare. Rust en natuur gegarandeerd!! De grondlegger van het landgoed, de heer Ordelman, natuurbeschermer in hart… Lees meer

Volledige omschrijving

Landgoed Willem Elshof-Haverslag is een NSW gerangschikt landgoed in een heerlijk rustig gebied waar de Oost Nederlandse streken de Achterhoek en Twente samenkomen. Het landgoed is circa 10,5 hectare groot en ligt in een natuurontwikkelingsgebied van in totaal 114 hectare. Rust en natuur gegarandeerd!!

De grondlegger van het landgoed, de heer Ordelman, natuurbeschermer in hart en nieren, heeft in een tijdsbestek van ongeveer 30 jaar het gebied weer tot natuur ingericht zoals deze oorspronkelijk rond 1830 aanwezig was rondom zijn woning. Het landgoed is vernoemd naar de (voor) ouders en echtgenote van de heer Ordelman. Vanwege het overlijden van de heer Ordelman zijn de erfgenamen op zoek naar een nieuwe eigenaar die de ingang gezette ontwikkelingen op het landgoed koesteren en verder willen voortzetten.

Uniek gebied
Het landgoed ligt temidden van het natuurontwikkelingsgebied Noordijkerveld. Dit was rond 1900 een nat en vochtig heidelandschap met verspreide bosjes en vennen. In het begin van de 20e eeuw is het gebied langzamerhand omgevormd tot landbouwgebied. Ongeveer 15 tot 20 jaar geleden is er op het landgoed een eind gekomen aan de landbouwactiviteiten en is het gebied door verschillende ingrepen zoals het aanpakken van de waterhuishouding en het verschralen van de bovengronden weer teruggegeven aan de natuur. Zo ontstond wederom een waar eldorado voor diverse vogels, zoogdieren, insecten en een zeer diverse flora. Doordat de natuur volop zijn gang kan gaan, verandert dit prachtige landgoed van jaar tot jaar. Wilt u dit van nabij meemaken, dan is dit landgoed vast interessant voor u.

Het landgoed
Het landgoed Willem Elshof – Haverslag omvat een nagenoeg authentiek erf met voormalige boerderij uit 1918 en aangebouwd woonhuis uit 1965, diverse schuren en een paardenstal, omringd door natuur en bosgrond, maar ook schraal akkerland en vochtig hooiland. Dit alles op een nagenoeg aaneengesloten grondoppervlakte van 10.48.80 hectare.
Door de recente aanleg van de Twenteroute tussen Varsseveld en Enschede (N18) is de locatie via de afslag Neede snel en eenvoudig bereikbaar.

Op het erf
Centraal op het erf staat de woonboerderij uit 1918, qua bouw en details kenmerkend voor deze streek. Deze is in 1965 uitgebreid met een extra woonhuis. Thans zijn de boerderij en één bijgebouw verhuurd. De aangebouwde woning en overige gebouwen zijn geheel vrij van huur en direct voor gebruik te aanvaarden.
De boerderij en de bijgebouwen zijn door de jaren heen, hier en daar wat uitgebreid of aangepast, maar er zijn geen grootscheepse verbouwingen of renovaties uitgevoerd, zodat hier gerust kan worden gesproken over een nagenoeg authentiek erf.

Indeling
Indeling woonboerderij en deel (inhoud circa 750 m³):
Begane grond: ingang via de deel, woonkeuken, woonkamer, 2 slaapkamers, badkamer, bijkeuken, grote deel met atelier, opslagruimtes en toilet.
Verdieping: grote voorzolder voor opslag en hooizolder.
De woonboerderij heeft een oppervlakte van 143 m² en ligt aan de verharde weg, alwaar deze overgaat in de zandweg.

Indeling aangebouwde woning:
Begane grond: achteringang met overkapping, bijkeuken met twee ketelruimten en wastafel, keuken met eenvoudige inrichting en kelderkast, woonkamer, hal met voordeur, trapopgang, meterkast onder de trap, gecombineerde wc/douche, kamer met ingebouwde kasten.
Verdieping: 3 slaapkamers waarvan 1 klein, overloop met vaste kast. De woning heeft een gebruiksoppervlakte wonen van 104 m² en een inhoud van circa 350 m³.
De aangebouwde woning heeft een prachtig vrij uitzicht over de landerijen en het bos.

De bijgebouwen bestaan uit:
De schöppe (circa 85 m²) met aangebouwd kippenhok is gebouwd in 1918 en voorzien van water en elektriciteit.

De paardenstal is gebouwd in 1950 en heeft een oppervlakte van circa 34 m². De stal bestaat uit 1 paardenbox en een opslagruimte. Er is een overkapping waar een paard onder kan staan. Deze ruimte is thans verhuurd.

De voormalige varkensschuur is gebouwd in 1952 en heeft een oppervlakte van circa 82 m². Er is een ruimte nog ingedeeld met 4 varkenshokken en er is een ruimte in gebruik geweest voor kalveren.

De schuur/garage is gebouwd na 1965, heeft een oppervlakte van circa 30,5 m² en bestaat uit 1 ruimte.

De voormalige volière, ook na 1965 gebouwd, bestaat uit diverse vakken ten behoeve van gebruik voor onder andere houtopslag.

De gronden
De omliggende landerijen worden omzoomd en soms doorkruist door houtwallen, en stevige bospartijen. Daarbinnen komen verschillende terreinen voor met onder andere kruiden- en faunarijk akker- en grasland, vochtige hooilanden en -heidegronden alsmede droog schraalland en enkele poelen. Een fantastische afwisseling van verschillende natuurwaarden, waardoor er sprake is van een geweldige biodiversiteit. Zoals de grondlegger het heeft bedoeld en uitgesproken op het informatiebord bij het landgoed: “natuurbescherming is op dit landgoed leidend, de mens past zich hierop aan”.

Het landgoed in vogelvlucht
Landgoed Willem Elshof-Haverslag omvat een zeer grote biodiversiteit vanwege de grote verscheidenheid aan gronden en natuurtypen. Zo komen er reeën, vossen, steenuilen, boerenzwaluwen, bosuilen, fazanten, buizerds en gekraagde roodstaarten voor. Qua flora zijn zonnedauw, gevlekte orchis en nog vele andere bijzondere soorten waargenomen.

Het grondgebruik is als volgt:
Bos, heide, poel, natuur – 6,90 ha
Natuurlijk gras-en akkerland – 3,20 ha
Erf en ondergrond – 0,38 ha
Totale oppervlakte – 10,48 ha

Natuurschoonwet en omvorming naar nieuwe natuur
Landgoed Willem Elshof-Haverslag is zelfstandig gerangschikt onder de Natuurschoonwet en is opengesteld voor het publiek. Deze rangschikking brengt fiscale faciliteiten met zich mee waaronder vrijstelling van overdrachtsbelasting en een lagere waardering in het kader van de WOZ. Dit heeft jaarlijks voordelen bij eigen woningforfait en ozb belasting gemeente en waterschap. Ook kan onder voorwaarden bij vererving een NSW landgoed vrij van successierechten worden overgedragen.
Van een opvolgend eigenaar zal worden verlangd dat de NSW rangschikking zal worden gerespecteerd en worden gecontinueerd. Dit zal door middel van een kwalitatieve verplichting en kettingbeding worden vastgelegd.

Alle gronden zijn omgevormd van agrarische grond naar nieuwe natuur en mogen niet opnieuw worden omgezet naar een agrarische of andere bestemming. Er zijn natuurdoelstellingen geformuleerd. Deze zijn vastgelegd door middel van kwalitatieve verplichtingen op de verschillende kadastrale percelen en dit zal nogmaals worden bekrachtigd in de leveringsakte bij de notaris.

Kadastrale gegevens
Het object is kadastraal als volgt bekend:
Gemeente Neede sectie A nummer 1884 groot 01.39.80 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 4730 groot 00.02.56 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 4945 groot 02.55.20 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 5063 groot 00.36.30 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 5064 groot 02.13.14 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 5159 groot 00.11.44 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 5160 groot 00.15.00 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 5161 groot 00.69.36 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 5384 groot 02.00.00 ha
Gemeente Neede sectie A nummer 5385 groot 01.06.00 ha

Samen ter grootte van circa 10.48.80 hectare.

Woning verkopen?

Volg ons