Terug naar overzicht

Bijzonder monumentaal herenhuis

Enschedesestraat 70, 7551 EP Hengelo
Vraagprijs € 850.000 k.k.
Terug naar overzicht
Plan bezichtiging
Overzicht
Omschrijving
Plattegrond
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 1386 m3
  • Woonoppervlakte: 339 m2
  • Kavel: 475 m2
  • Kamers: 9
  • Slaapkamers: 6
Korte omschrijving

Op een prominente plek aan de Enschedesestraat in het centrum van Hengelo staat dit bijzonder ogende en statige herenhuis, ook wel bekend als de Drachenfels. Vele fraaie authentieke elementen in de prachtige Art Nouveau stijl zijn terug te vinden, zoals de bijzonder vormgegeven gevels waaronder de in het oog springende risaliet met zandstenen afwerking en… Lees meer

Volledige omschrijving

Op een prominente plek aan de Enschedesestraat in het centrum van Hengelo staat dit bijzonder ogende en statige herenhuis, ook wel bekend als de Drachenfels.

Vele fraaie authentieke elementen in de prachtige Art Nouveau stijl zijn terug te vinden, zoals de bijzonder vormgegeven gevels waaronder de in het oog springende risaliet met zandstenen afwerking en loggia.
Om niet voorbij te gaan aan de prachtige muurankers, kleurige tegeltableaus en glas-in-lood ramen. Dit pand heeft diverse mogelijkheden, van volledige bewoning tot een combinatie van wonen en zakelijk gebruik als kantoor of praktijk aan huis.
Wie op zoek is naar een bijzondere, eigenzinnige en authentieke woning of kantoor heeft hier een absolute buitenkans!

Het herenhuis bevindt zich in de levendige binnenstad van Hengelo in een groene ambiance. Aan de voorzijde ligt het Bataafse Kamp, een park met historisch schoolgebouw dat thans wordt getransformeerd naar appartementen, aan de achterzijde het Prins Bernhardplantsoen met rozentuin, vijver, klassieke muziekkoepel (1921) en Paviljoen de Ontmoeting. Alle faciliteiten zijn op loopafstand bereikbaar; het Rabotheater ligt om de hoek evenals het centraal station, maar ook gezellige terrassen en restaurants, een overvloed aan winkels en niet te vergeten het compleet vernieuwde marktplein. In Hengelo zijn volop school- en sportfaciliteiten. Enschede en de Universiteit Twente liggen op fietsafstand.

Het herenhuis
Voor het bouwjaar van het pand gaan we terug naar het jaar 1896. Architect W. Elzinga heeft het herenhuis ontworpen in art-nouveaustijl met zeer gedetailleerde decoraties als sierankers, zandstenen lateien en omlijstingen. In de jaren 70 en 80 is het pand in gebruik geweest als woonhuis met kerk-/meditatieruimte.
Daarna hebben de huidige eigenaren deze klassieker met behoud en herstel van de karakteristieke kenmerken uiterst netjes en grondig verbouwd tot een woonhuis met 2 wooneenheden. Het pand bevindt zich in een goede staat van onderhoud, in 2003 heeft er een grondige renovatie van de buitenzijde plaatsgevonden.
Vanwege het architectuurhistorisch belang als stijlzuiver voorbeeld van Art Nouveau architectuur is het pand geregistreerd als Rijksmonument en is opgenomen in het boek Monumenten.

De gebruiksoppervlakte wonen bedraagt 339 m² en de inhoud is 1.386 m³. Aangezien dit object een rijksmonument is, is een energielabel niet noodzakelijk. Het pand is aangesloten op alle nutsvoorzieningen.

Gebruiksmogelijkheden
De bestemming laat een diversiteit aan gebruiksopties toe.
Op dit moment zijn er twee wooneenheden aanwezig met ieder een eigen entree, deze kunnen door een eenvoudige ingreep worden samengevoegd.
Hierdoor is een veelvoud aan mogelijkheden mogelijk.
Het geheel als woning, maar ook een combinatie van wonen en kantoor of praktijk aan huis mogelijk.

Indeling
Het gebouw heeft twee entree’s, voor elke wooneenheid één.
Elke wooneenheid heeft een separate voorkamer voorzien van een natuursteen schouw met haard en een eigen woonkeuken met inbouwkeuken. Daarnaast heeft 1 wooneenheid een ruime bijkeuken en een provisiekelder.
Aan de achterzijde bevindt zich een serre, waar heerlijk van de eerste zonnestralen in het vroege voorjaar genoten kan worden.
Op de eerste etage bevinden zich 4 slaapkamers en 2 badkamers.
Op de zolderetage zijn 3 ruime kamers waarvan 1 met een pantry. Hier bevindt zich tevens de technische ruimte met de cv-ketel t.b.v. verwarming van nagenoeg het gehele pand.

Tuin en parkeren
De woning heeft een met veel groen aangeklede voortuin voorzien van prachtig Art Nouveau hekwerk, met een opgang naar de statige hoofdentree. De achtertuin is vrij gelegen aan het aangrenzende park, geheel besloten door een beukenhaag. Er is een tuinhuis en een ruim terras om heerlijk buiten te verblijven.
Parkeren kan voor de deur of in de nabijgelegen parkeergarage De Beurs met een parkeervergunning. De kosten hiervoor bedragen momenteel € 136,80 per jaar.

Monumentale status
Het object geniet een Rijksmonumentale status welke, afhankelijk van uw eigen situatie, bijzondere financiële voordelen kan bieden. Laat u hierbij goed adviseren door uw financieel adviseur, fiscalist of steek uw licht op bij het Restauratiefonds. Dit fonds biedt mogelijke voordelen bij het verkrijgen van een monumenten-hypotheek.
Subsidie is mogelijk op bepaalde onderhoudskosten via de Woonhuissubsidie van de Rijksoverheid.

Bestemmingsplan
In het vigerende bestemmingsplan van de gemeente Hengelo heeft het pand de bestemming “Wonen” met een dubbelbestemming “Waarde – Archeologie Middel (binnen kom)” en met de functieaanduidingen “kantoor” en “specifieke vorm van kantoor – kantoor op verdieping”. Meer informatie hierover is te vinden op ruimtelijkeplannen.nl of via de Gemeente Hengelo.

De genoemde vraagprijs is een prijs bieden vanaf!

Voor meer informatie kijk op kromhofpullen.nl!

Plattegrond
Bekijk aanbod
Volg ons