Terug naar overzicht

Landgoed ’t Brook

Hogeboekelweg 87, 7582 PP Losser
Koopsom € 1.200.000 v.o.n.
Terug naar overzicht
Plan bezichtiging
Overzicht
Omschrijving
Plattegrond
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 1165 m3
  • Woonoppervlakte: 146 m2
  • Kavel: 53509 m2
  • Kamers: 4
Korte omschrijving

NSW Landgoed ‘t Brook Te koop op de gemeentegrens van Enschede en Losser, het NSW gerangschikte landgoed ’t Brook, bestaande uit een degelijk woonhuis (1984) met ruime bijgebouwen en een grondoppervlakte van ruim 5,3 ha. Een prachtige plek om te wonen waarbij het veel mogelijkheden biedt om geheel zelfvoorzienend te zijn en diverse hobby’s uit… Lees meer

Volledige omschrijving

NSW Landgoed ‘t Brook

Te koop op de gemeentegrens van Enschede en Losser, het NSW gerangschikte landgoed ’t Brook, bestaande uit een degelijk woonhuis (1984) met ruime bijgebouwen en een grondoppervlakte van ruim 5,3 ha. Een prachtige plek om te wonen waarbij het veel mogelijkheden biedt om geheel zelfvoorzienend te zijn en diverse hobby’s uit te oefenen zoals tuinieren, houden van bijv. paarden of andere hobbydieren, of het stallen en onderhouden van oldtimers. Een charmante plek waar veel woonwensen in vervulling kunnen gaan.

Ligging
Het hart van het landgoed, het door monumentale eiken omgeven erf, is gelegen in de gemeente Losser. Een deel van de landerijen ligt in de gemeente Enschede. Op dit landgoed maak je gebruik van het beste uit beide gemeentes.
Het dorp Losser is gelegen in Twente en staat bekend om zijn fraaie landschappen, uitgestrekte weilanden, bossen en pittoreske boerderijen. Losser zelf heeft een charmant karakter met een historisch centrum. Het biedt een scala aan voorzieningen, zoals winkeltjes, restaurants en gezellige cafés, maar ook sport en onderwijs zijn hier te vinden. Voor grootstedelijke voorzieningen is Enschede de stad bij uitstek. Het is een studentenstad met zowel MBO, HBO als universitair onderwijs en uiteraard heel veel uitgaansgelegenheden, waaronder theater, bioscopen en een rijke horeca. Ook op zakelijk gebied scoort Enschede hoog. Er is zeer veel bedrijvigheid, variërend van maakindustrie tot hoogwaardige ontwikkelingstechnologie en dienstverlening. De bereikbaarheid is goed via snelwegen A1/A35 en spoorwegen.
De omgeving rond het landgoed is landelijk en ideaal voor liefhebbers van rust, natuur en buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen. Dit kan onder andere in het nabijgelegen natuurgebied Hoge Boekel, een uitgestrekt bos- en heidegebied met kronkelende wandelpaden en prachtige vergezichten.
Kortom een ideale plek om te ontspannen, te genieten van het fraaie landschap en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Het woonhuis
De oorsprong van het erf is nog terug te vinden. De voormalige boerderij met een bouwjaar van rond 1900 is nog steeds aanwezig, maar doet al geruime tijd geen dienst meer als woning. In het begin van de jaren ’80 is voor een beter woonklimaat aan de boerderij een nieuw woonhuis gebouwd, dat in een goede staat van onderhoud verkeert. Inmiddels is het tijd voor een moderniseringsslag, aan de basis hoeft niet te worden getornd. De oude boerderij is zoals vermeld niet meer als woning in gebruik en verdient de nodige aandacht, maar met een grondige renovatie kan een prachtig geheel worden gerealiseerd.

Indeling van het woongedeelte
begane grond:
• Entree / hal met trapopgang en meterkast.
• Grote woonkamer met hoogrendement houtkachel en van glas voorziene tuindeuren voor een prettige lichtinval.
• Woonkeuken voorzien van inbouwkeuken met apparatuur.
• Bijkeuken met achterentree, opstelplaats voor het witgoed en de cv-ketel.
• Buitenom is de oorspronkelijke boerderij te bereiken met veel opslagruimte.
Indeling verdieping:
• Overloop met vlizotrap naar bergzolder.
• 3 royale slaapkamers.
• Badkamer voorzien van ligbad, douchehoek, wastafel en toilet.

Bijgebouwen
Op het perceel staan 2 bijgebouwen
Kapschuur:
Geheel uit hout opgetrokken kapschuur (22 x 8 meter) met aanbouw. Kenmerkend is de hoge inrijhoogte en de houten gebintconstructie. Het dak is deels belegd met pannen en deels met asbesthoudende golfplaten. Een ideale stallingsruimte voor auto’s, werktuigen en diverse materialen.
Degelijke loods/garage van 10 x 12,5 meter. De loods is opgetrokken uit een zware stalen constructie met gemetselde gevels en voorzien van grote schuifdeuren in zowel voor- als zijgevel. Het gebouw heeft een betonnenvloer en een pannengedekt dak. Zeer geschikt voor stalling van bijvoorbeeld oldtimers en gebruik als werkplaats!

Het erf en de landerijen
Het erf wordt vanaf de Hogeboekelweg via een degelijke oprit bereikt. Er is zelfs een tweede niet meer gebruikte oprijmogelijkheid. De eikenbomen zowel langs de weg als op het erf geven het geheel een robuust karakter dat verder eenvoudig en doelmatig is ingericht. De gronden van het landgoed liggen om het erf heen met een doorsnijding van de Hogeboekelweg die als fietsstraat is ingericht. De weilanden worden grotendeels omzoomd door groen struweel en diverse bomen. Enkele kikkerpoelen hebben een grote aantrekkingskracht op de rijke fauna in dit gebied.

Natuurschoonwet
Landgoed ’t Brook is in 2006 zelfstandig gerangschikt onder de Natuurschoonwet en is opengesteld voor het publiek. Deze openstelling van het landgoed loopt langs de Hogeboekelweg. De rangschikking brengt fiscale faciliteiten met zich mee waaronder vrijstelling van overdrachtsbelasting en een afwijkende waarderingsmethode voor de WOZ, waardoor deze laag uitvalt en er jaarlijks belastingvoordeel wordt genoten (inkomstenbelasting, gemeentelijke- en waterschapsbelasting). Ook kan onder voorwaarden bij vererving een NSW landgoed vrij van successierechten worden overgedragen.

Meer / minder grond
Het behoort tot de mogelijkheid om een perceel aangrenzende landbouwgrond van 11.245 m² welke (nog) niet binnen het landgoed valt bij te kopen. Daarnaast is het onder voorwaarden mogelijk om het object met minder grond aan te kopen waarbij de NSW-status zal vervallen.

Bestemming
In het thans vigerende bestemmingsplan “Buitengebied” van de gemeente Losser heeft het perceel deels de bestemming Wonen, deels Agrarisch 2 en deels Agrarisch met waarden.
In het thans vigerende bestemmingsplan “Buitengebied Zuidoost” van de gemeente Enschede heeft het perceel deels de bestemming “Agrarisch”, deels “Agrarisch met Waarden” en deels “Verkeer”.
Voor meer informatie over bestemming en gebruiksmogelijkheden van dit plan verwijzen we u naar www.ruimtelijkeplannen.nl of de gemeente Losser en Enschede.

Nutsvoorzieningen
Dit object is aangesloten op het gas-, water en elektranetwerk en heeft een glasvezelaansluiting. Er is geen aansluiting op het gemeentelijk persriool maar middels een eigen voorziening.

Kadastrale gegevens
Het object heeft in de gemeente Losser de kadastrale gegevens: gemeente Losser, sectie Q, nummers 304, 344, 347, 348, 349, 355. Het object heeft in de gemeente Lonneker de kadastrale gegevens: gemeente Lonneker, sectie AF, nummers 225, 263, 290 en 292. Samen ter grootte 5 ha 35 are 09 ca.

De genoemde prijsindicatie is een vrij op naam prijs, bij handhaving van de landgoedstatus er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd. De kosten voor inschrijving in het kadaster en de notariskosten zijn wel voor rekening van de koper.

Plattegrond
Bekijk aanbod
Volg ons