Terug naar overzicht

VERKOCHT

Enschedesestraat 406*, 7552 CP Hengelo
Inschrijven als woningzoekende
Overzicht
Omschrijving
Kaart
Kenmerken
  • Inhoud: 1167 m3
  • Woonoppervlakte: 296 m2
  • Kavel: 2300 m2
  • Kamers: 3
Korte omschrijving

Het Zeldam Vrij wonen in het groen tussen Enschede en Hengelo In een lommerrijke omgeving met statige landhuizen in de buurtschap Groot-Driene wordt een nieuw landgoed “Het Zeldam” gerealiseerd voor enkele exclusieve woningen. Het Zeldam ligt in de zeer gewilde omgeving tussen de steden Enschede en Hengelo en wordt ontsloten via de statige Enschedesestraat. In… Lees meer

Volledige omschrijving

Het Zeldam

Vrij wonen in het groen tussen Enschede en Hengelo

In een lommerrijke omgeving met statige landhuizen in de buurtschap Groot-Driene wordt een nieuw landgoed “Het Zeldam” gerealiseerd voor enkele exclusieve woningen.
Het Zeldam ligt in de zeer gewilde omgeving tussen de steden Enschede en Hengelo en wordt ontsloten via de statige Enschedesestraat. In de nabijheid liggen ‘Golfclub Driene’ en het prachtige natuurgebied ‘Kristalbad’. De centrale ligging tussen de beide steden garanderen een optimale aansluiting op de snelwegen A1/A35 en het openbaarvervoer opstappunt ligt op loopafstand.

Wonen op ‘Het Zeldam’ is genieten van zowel de natuur en rust in het landelijk gebied van Groot-Driene als de grootstedelijke voorzieningen in het economisch hart van Twente, met een breed scala aan uitgaansmogelijkheden, winkels, zorg en diverse vormen van onderwijs. Zelfs de Universiteit Twente ligt op een steenworp afstand.

Het Zeldam is een rond 1900 gesticht boerenerf en is vernoemd naar de laatste bewoonster mevrouw Ten Zeldam. De agrarische bedrijvigheid is enkele jaren geleden gestaakt. De landschapsontsierende bebouwing is gesloopt en het erf wordt de komende jaren met behoud van de karakteristieke boerderij en authentieke schuur getransformeerd naar een luxe woonomgeving. Er zullen maximaal 4 royale woningen op zeer ruime volop privacy biedende kavels worden gerealiseerd. Een van de woningen mag eventueel gesplitst worden in twee wooneenheden. Het project wordt in twee fasen uitgewerkt. In de eerste fase zullen twee kavels met daarop de bestaande karakteristieke bebouwing worden verkocht. In fase 2 worden enkele bouwkavels uitgegeven door toepassing van het rood voor rood beleid, waarmee landgoed Het Zeldam dan zijn definitieve vorm heeft gekregen.

Volumineuze schuurwoning
Op het voormalige boerenerf staat een nog nagenoeg authentieke schuur uit 1919 met een inhoud van 1167 m3. Deze schuur is gelegen op een kavel van circa 2400 m2 en mag onder voorwaarden worden getransformeerd naar een schuurwoning. Met de aanwezige royale inhoud, functionele afmetingen en goot- en nokhoogte is realisatie van een volumineuze schuurwoning met een prettig woonklimaat mogelijk.
nb
Herbouw en bestemming
De schuur verkeert thans in een technisch zeer slechte staat. Met een bouwtechnisch onderzoek is de staat vastgelegd en zijn de gebruikte materialen vastgelegd. Op basis hiervan heeft de gemeente Hengelo geconcludeerd dat “herbouw van de schuur kan plaatsvinden, op dezelfde locatie, met dezelfde bouwenveloppe, dezelfde afmetingen en met gebruikmaking van alle nog goede materialen”.

Uiteraard dienen bij transformatie naar een woning de voorwaarden vanuit het Bouwbesluit te worden gevolgd, hetgeen het mogelijk maakt dat grotere gevelopeningen voor daglichttoetreding etc. zijn toegestaan. De gemeente Hengelo heeft verder wel aangegeven dat: “eventuele wijzigingen of afwijkingen moeten gebaseerd zijn op historisch onderzoek. Voorts dient op een aanvraag voor een omgevingsvergunning aangegeven te worden welke materialen worden hergebruikt, welk metselverband en voeg er wordt toegepast en dient de toe te passen steen goedgekeurd te zijn”. Het is niet toegestaan om een separaat bijgebouw te realiseren op deze kavel. Een berging dient inpandig te worden gerealiseerd.
Aangezien de schuur als karakteristiek is bestempeld heeft de gemeente Hengelo aangegeven dat ze via een ontheffing uit het bestemmingsplan medewerking wensen te verlenen aan het hergebruik van voormalige agrarische schuur als woonruimte. Op een later moment zal tegelijkertijd met fase 2 (uitvoering rood voor rood beleid) het bestemmingsplan worden gewijzigd naar wonen.

Voorwaarden
De kadastrale kosten voor het splitsen van de huidige kavel worden gedragen door verkoper. De kosten en leges voor de benodigde omgevingsvergunningen / ontheffingen en het aanleggen van de gewenste nutsvoorzieningen, oprit etc. zijn voor rekening van koper. De kosten voor het wijzigen van het bestemmingsplan in fase 2 zijn voor rekening van verkoper. In het kader van de bestemmingswijziging en rood voor rood regeling zullen vanwege de landschappelijke inpassing mogelijke groenvoorzieningen op de kavel verplicht worden gesteld. Deze zullen worden aangelegd en bekostigd door verkoper. Het onderhoud en de instandhouding is voor rekening van koper.

NB: de impressies zijn niet getoetst aan het gemeentelijk beleid, vereisten uit omgevingswetgeving of Bouwbesluit. Aan deze impressies zijn derhalve geen rechten te ontlenen

Woning verkopen?

Bekijk aanbod
Volg ons