Terug naar overzicht

Boetebeleid energielabel aangepast

15 juli 2019 | Door Irene Leusink

HENGELO – Onlangs is het boetebeleid voor woningen die verkocht worden zonder energielabel aangepast. Waar men voorheen een voorwaardelijke geldstraf ontving, is de boete nu definitief.

Wanneer u uw woning verkoopt of verhuurt, bent u verplicht om in het bezit te zijn van een definitief energielabel. Verkopers dienen namelijk bij een transactie een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de koper. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kon voorheen een ‘last onder dwangsom’ opleggen wanneer de verkoper of verhuurder geen geldig energielabel kon aantonen. Deze boete was voorwaardelijk en verviel wanneer het label alsnog geregistreerd werd.

Ander boetebedrag
Per 3 juli 2019 is het boetebeleid aangepast. Verkopers krijgen een bestuurlijke boete als zij niet aan de regels voldoen, deze is definitief.
Het boetebedrag is omlaag gegaan; De definitieve boete bedraagt €170,- aan particulieren en €340,- aan organisaties. De voorwaardelijke boete was voorheen vastgesteld op 405,- euro.

Energielabel
U bent verplicht om in het bezit te zijn van een definitief energielabel, wanneer u tot verkoop of verhuur van uw woning overgaat. Om dit definitieve label te krijgen dient u deze digitaal aan te vragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Met gebruik van uw DigiD kunt u inloggen. Hierna bent u in staat uw woninggegevens aan te passen en digitaal bewijs aan te leveren van bijvoorbeeld een bouwtechnisch rapport, foto van energiebesparende maatregelen of factuur (bijvoorbeeld van plaatsing van HR glas). Tenslotte kunt u zelf een erkend deskundige uit een gepresenteerde lijst kiezen, die uw aanvraag in behandeling neemt. Let op: De deskundigen hanteren elk hun eigen administratiekosten. U ontvangt na enige tijd een email met uw definitieve energielabel.

Lees ook deze blog over het energielabel.

bronnen: rijksoverheid.nl
Terug naar overzicht

Meer blogs

Erfpacht paniek
8 juli 2019 | Door Irene Leusink

HENGELO – Regelmatig ontvangen wij vragen over woningen op erfpacht. Vaak gaat het om woningen in het buitengebied en veelal op een landgoed. In ons werkgebied (Twente, Salland en de Achterhoek) bevinden zich prachtige landgoederen (Twickel, Schoonheten, ’t Zelle, Haarboer), waar incidenteel panden op basis van erfpacht in de verkoop komen. Unieke stekjes met vaak…

Verder lezen
Verbod op asbestdaken niet meer van kracht
8 juni 2019 | Door Irene Leusink

HENGELO – Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. Deze week stemde de tweede kamer met een ruime meerderheid tegen het wetsvoorstel ingediend door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Asbestdaken zouden in het originele voorstel per 1 januari 2024 verboden worden. Van Veldhoven paste het voorstel last minute aan, door de regelgeving…

Verder lezen
Volg ons