Terug naar overzicht

Extreme verhoging van huur of erfpacht?

Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Inmiddels is het jaarinflatiecijfer, berekend door het CBS, bekend gemaakt. Voor veel huur- en erfpachtcontracten kan dit flinke gevolgen hebben, omdat is afgesproken dat de huur of canon wordt geïndexeerd op basis van de Consumentenprijsindex, oftewel de CPI-index. Het voorlopig berekende cijfer over 2022 t.o.v. 2021 bedraagt 10%. Op de website van het CBS is via deze link een huur- of canonverhoging eenvoudig door te rekenen.

Voor huurwoningen geldt dit, ongeacht of deze in het huurcontract is opgenomen, echter niet! De Rijksoverheid heeft de huurverhoging namelijk gereguleerd. Informatie over huurverhoging van woningen is via deze link van de Rijksoverheid te vinden. De maximale huurverhoging voor 2023 bedraagt 4,1% voor de vrije huursector en is bij een hoge inflatie gerelateerd aan de loonontwikkeling.

Voor huur van bedrijfsobjecten en erfpacht gelden deze overheidsvoorschriften niet. Indien de indexatie expliciet in de overeenkomst is opgenomen mag deze op de voorgeschreven wijze worden doorberekend. Aangezien de inflatie erg hoog is kan dit tot problemen leiden bij huurder of erfpachter. We zien thans dat sommige partijen afwijkende afspraken maken omdat de inflatie thans voor een groot deel (soms meer dan de helft) wordt veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. Er wordt in dergelijke gevallen gebruik gemaakt van het kerninflatiecijfer of een index gebaseerd op de loonontwikkeling. Het CBS is ook bezig met een andere berekeningsmethode, maar deze wordt nog niet gepubliceerd en heeft geen rechtskracht in bestaande contracten.

We adviseren aan partijen om met elkaar in overleg te treden indien de indexatie tot een groot probleem zal leiden.
Wilt u een advies inzake de indexatie neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht

Meer blogs

Herbestemming kerken
Door Kromhof-Pullen

Zoals onlangs in de Tubantia te lezen is geweest zullen een aantal kerken van de Heilige Geest Parochie aan de eredienst worden onttrokken, waarna verkoop aanstaande is. De kerken zijn ondanks het teruglopend kerkbezoek onderdeel van het plaatselijke dorpshart. Nagenoeg niemand wil de kerken vanwege het karakteristieke uiterlijk kwijt. Derhalve wordt er door de plaatselijke…

Verder lezen
Met jarenlange ervaring naar de kennis van morgen
Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Na een bijzonder roerig 2022 waarin we als gevolg van geopolitieke spanningen te maken kregen met de energiecrisis, hoge inflatie en oplopende rente, zal de woningmarkt zich in 2023 aanpassen aan deze nieuwe realiteit. De grote prijsstijgingen zijn voorbij, er is zelfs sprake van een gemiddelde prijsdaling van 6,4%, maar de vraag naar…

Verder lezen
Bekijk aanbod
Volg ons