Terug naar overzicht

Met jarenlange ervaring naar de kennis van morgen

Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Na een bijzonder roerig 2022 waarin we als gevolg van geopolitieke spanningen te maken kregen met de energiecrisis, hoge inflatie en oplopende rente, zal de woningmarkt zich in 2023 aanpassen aan deze nieuwe realiteit. De grote prijsstijgingen zijn voorbij, er is zelfs sprake van een gemiddelde prijsdaling van 6,4%, maar de vraag naar woningen blijft. Op nationaal niveau is een beleid ingezet voor de bouw van vele woningen, hetgeen inmiddels een vertaalslag heeft gekregen naar de verschillende regio’s. Echter door de stikstof- en materialencrisis zal de woningnood niet zomaar opgelost zijn.

Het midden, hoge en exclusieve segment van de woningmarkt zien we als gevolg van deze ontwikkelingen sterk veranderen. Sinds Corona zijn de thuiswerkmogelijkheden enorm toegenomen. Daardoor is een gestage groei van het aantal mensen dat zich wil vestigen in de rustiger gebieden van Nederland waarneembaar. Dat heeft Kromhof-Pullen de afgelopen jaren gemerkt door een algehele run op onze exclusieve portefeuille. Thans is die vraag er nog steeds getuige de grote aantallen ingeschrevenen in ons zoekerssysteem. De wensen waaraan de ultieme woondroom van de aspirant koper moet voldoen wijzigen echter snel.

De komende tijd zal de vraag zich nog steviger dan nu ontwikkelen richting energiezuinige of -neutrale woningen met zelfs mogelijkheden voor opwekking en/of opslag van energie. Dit heeft directe gevolgen voor de verkoopbaarheid van de minder energiezuinige woningen, de monumentale panden en de grote renovatie-objecten. Voor ons als makelaars en rentmeesters wordt dit de nieuwe uitdaging. Permanente scholing en het nauwgezet volgen van de ontwikkelingen, maar ook het aangaan van samenwerkingen op het gebied van duurzaamheid en energiemanagement zijn een keiharde noodzaak om onze opdrachtgevers goed te kunnen blijven adviseren. Deze nieuwe vraag zal ook een belangrijk speerpunt worden in onze marketing en verkoopstrategie.

2023 wordt dus een interessant jaar! De vraag naar nieuwbouw zal alsmaar stijgen, ook in het buitengebied, maar kent zijn beperkingen vanwege de stikstofproblematiek en de zeer hoge bouwkosten. Voor de bestaande woningen zullen de prijsverschillen tussen een energielabel A++ of label D t/m G sterk oplopen. Het automatisme en gemak waarmee woningen en bouwkavels de afgelopen jaren verkocht werden verdwijnt. De tijd waarin makelaars en rentmeesters hun meerwaarde nog meer dan voorheen kunnen doen gelden is aangebroken!

Kromhof-Pullen is klaar om u in deze bijzondere tijd te adviseren en te begeleiden. Of het nu gaat om ontwikkeling en verkoop van bouwkavels of de verkoop, aankoop of taxatie van woningen in het midden, hoge en exclusieve segment, wij staan als vanouds en met de kennis van morgen voor u klaar!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Terug naar overzicht

Meer blogs

Herbestemming kerken
Door Kromhof-Pullen

Zoals onlangs in de Tubantia te lezen is geweest zullen een aantal kerken van de Heilige Geest Parochie aan de eredienst worden onttrokken, waarna verkoop aanstaande is. De kerken zijn ondanks het teruglopend kerkbezoek onderdeel van het plaatselijke dorpshart. Nagenoeg niemand wil de kerken vanwege het karakteristieke uiterlijk kwijt. Derhalve wordt er door de plaatselijke…

Verder lezen
Extreme verhoging van huur of erfpacht?
Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Inmiddels is het jaarinflatiecijfer, berekend door het CBS, bekend gemaakt. Voor veel huur- en erfpachtcontracten kan dit flinke gevolgen hebben, omdat is afgesproken dat de huur of canon wordt geïndexeerd op basis van de Consumentenprijsindex, oftewel de CPI-index. Het voorlopig berekende cijfer over 2022 t.o.v. 2021 bedraagt 10%. Op de website van het…

Verder lezen
Bekijk aanbod
Volg ons