Terug naar overzicht

Boetebeleid energielabel aangepast

Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Onlangs is het boetebeleid voor woningen die verkocht worden zonder energielabel aangepast. Waar men voorheen een voorwaardelijke geldstraf ontving, is de boete nu definitief.

Wanneer u uw woning verkoopt of verhuurt, bent u verplicht om in het bezit te zijn van een definitief energielabel. Verkopers dienen namelijk bij een transactie een geldig energielabel beschikbaar te stellen aan de koper. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kon voorheen een ‘last onder dwangsom’ opleggen wanneer de verkoper of verhuurder geen geldig energielabel kon aantonen. Deze boete was voorwaardelijk en verviel wanneer het label alsnog geregistreerd werd.

Ander boetebedrag
Per 3 juli 2019 is het boetebeleid aangepast. Verkopers krijgen een bestuurlijke boete als zij niet aan de regels voldoen, deze is definitief.
Het boetebedrag is omlaag gegaan; De definitieve boete bedraagt €170,- aan particulieren en €340,- aan organisaties. De voorwaardelijke boete was voorheen vastgesteld op 405,- euro.

Energielabel
U bent verplicht om in het bezit te zijn van een definitief energielabel, wanneer u tot verkoop of verhuur van uw woning overgaat. Om dit definitieve label te krijgen dient u deze digitaal aan te vragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Met gebruik van uw DigiD kunt u inloggen. Hierna bent u in staat uw woninggegevens aan te passen en digitaal bewijs aan te leveren van bijvoorbeeld een bouwtechnisch rapport, foto van energiebesparende maatregelen of factuur (bijvoorbeeld van plaatsing van HR glas). Tenslotte kunt u zelf een erkend deskundige uit een gepresenteerde lijst kiezen, die uw aanvraag in behandeling neemt. Let op: De deskundigen hanteren elk hun eigen administratiekosten. U ontvangt na enige tijd een email met uw definitieve energielabel.

Lees ook deze blog over het energielabel.

bronnen: rijksoverheid.nl
Terug naar overzicht

Meer blogs

Herbestemming kerken
Door Kromhof-Pullen

Zoals onlangs in de Tubantia te lezen is geweest zullen een aantal kerken van de Heilige Geest Parochie aan de eredienst worden onttrokken, waarna verkoop aanstaande is. De kerken zijn ondanks het teruglopend kerkbezoek onderdeel van het plaatselijke dorpshart. Nagenoeg niemand wil de kerken vanwege het karakteristieke uiterlijk kwijt. Derhalve wordt er door de plaatselijke…

Verder lezen
Extreme verhoging van huur of erfpacht?
Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Inmiddels is het jaarinflatiecijfer, berekend door het CBS, bekend gemaakt. Voor veel huur- en erfpachtcontracten kan dit flinke gevolgen hebben, omdat is afgesproken dat de huur of canon wordt geïndexeerd op basis van de Consumentenprijsindex, oftewel de CPI-index. Het voorlopig berekende cijfer over 2022 t.o.v. 2021 bedraagt 10%. Op de website van het…

Verder lezen
Bekijk aanbod
Volg ons