Terug naar overzicht

Erfpacht paniek

21 januari 2019 | Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Regelmatig ontvangen wij vragen over woningen op erfpacht. Vaak gaat het om woningen in het buitengebied en veelal op een landgoed. In ons werkgebied (Twente, Salland en de Achterhoek) bevinden zich prachtige landgoederen (Twickel, Schoonheten, ’t Zelle, Haarboer), waar incidenteel panden op basis van erfpacht in de verkoop komen. Unieke stekjes met vaak een bijzonder pand. Kortom, hier kan uw langgekoesterde droom gerealiseerd worden. Maar dan ziet u het kopje erfpacht en komen termen als canon u tegemoet. Wordt de aankoop hierdoor minder interessant? Niet perse. Wij geven u de ins en outs van erfpacht.

We hebben het in deze blog over groene erfpacht. Bij groene erfpacht koopt men enkel de woning, niet de grond. De grond wordt in gebruik gegeven tegen een vergoeding. De vergoeding hiervoor noemen we canon, deze wordt maandelijks of jaarlijks voldaan. Veel erfpachtcontracten hebben een looptijd van 30 of 40 jaar. Afhankelijk van de voorwaarden in het contract kan de canon jaarlijks worden verhoogd, vaak op basis van inflatie.

Voor- en nadelen  
Erfpacht maakt het mogelijk om op bijzondere plekken zoals landgoederen of natuurgebieden te wonen.  Dergelijke objecten zouden zonder deze constructie niet beschikbaar zijn of simpelweg onbetaalbaar zijn. Fiscaal is erfpacht interessant: De overheid ziet erfpacht evenals het hypotheekrecht als een financieringsinstrument . De canon is in veel gevallen dus aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het grootst gehoorde nadeel van erfpacht is simpel: De pachter is geen eigenaar van de grond.

Financiering
Sinds vorig jaar is de financiering van onroerend goed met erfpacht een stuk eenvoudiger geworden. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) heeft met de Rabobank een modelovereenkomst gemaakt speciaal voor erfpacht in het buitengebied. Wanneer het erfpachtcontract aan de gestelde eisen voldoet, is het hoogstwaarschijnlijk financierbaar. Uiteraard speelt hierbij de vermogenspositie van de erfpachter ook mee.

Advies
Heeft u een pand met erfpachtconstructie op het oog? Laat u door ons adviseren! Door de mate van contractvrijheid is het verstandig om samen naar de voorwaarden te kijken. Wij kennen veel contractvormen en hebben goede contacten met banken en landgoedeigenaren. Wij weten wat er speelt en zijn in staat uw belang tot uitdrukking te laten komen in de voorwaarden. Ga met ons in gesprek over de mogelijkheden van erfpacht.

Terug naar overzicht

Meer blogs

De voordelen van erfpacht
23 september 2019 | Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Regelmatig heeft Kromhof-Pullen prachtige (nieuwbouw)woningen en woonboerderijen te koop op erfpacht. In de praktijk merken wij dat velen niet weten wat erfpacht inhoudt en daarom terughoudend kunnen zijn als het gaat om aankoop van een woning op erfpacht. Terwijl er vele voordelen aan zitten! Tijd voor een overzicht. Erfpacht is het in gebruik…

Verder lezen
Wettelijke bedenktijd aankoop woning, geldt deze ook voor de verkoper?
26 augustus 2019 | Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Verkoper en koper van een woning hebben een overeenstemming bereikt en tekenen de hiervoor opgemaakte koopovereenkomst. Vanaf dat moment gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Maar geldt deze bedenktijd alleen voor de koper of ook voor de verkoper? Nee, de bedenktijd geldt enkel voor de koper. Gedurende minimaal drie dagen kan…

Verder lezen
Volg ons