Terug naar overzicht

Taxeren, een vak apart

17 mei 2019 | Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Een taxatie hebben we allemaal wel eens nodig. Voor de financiering van een woonhuis of in verband met fiscale doeleinden zoals bij aangifte, in verband met successierechten of voor verslagleggingsdoeleinden. Een telefoontje naar een bekende makelaar/taxateur en het was snel geregeld. Daar is sinds begin 2016 het nodige in veranderd. Wij geven u de ins and outs.

Taxaties met een derdenbelang (bijvoorbeeld bij een woningfinanciering) moeten sinds april 2016 volgens vast protocol en richtlijnen worden uitgevoerd door professionals die zijn geregistreerd in het Nederlands Register van Vastgoedtaxateurs (NRVT). Binnen het NRVT zijn verschillende kamers ingericht voor Wonen, Landelijk en Agrarisch Vastgoed, Bedrijfsmatig Vastgoed en WOZ.
Taxateurs die in dit register staan zijn vaklui van onbesproken gedrag. Zij beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en houden zich aan de Algemene gedrags- en beroepsregels van het NRVT.
Het doel is dat alle taxaties voor iedereen (dus ook voor degene die niet bekend zijn met onroerend goed) op alle fronten duidelijk zijn. De taxateur is gebonden aan vastgestelde werkwijzen en kan ook niet meer volstaan met alleen het benoemen van een waarde. Hij moet deze beargumenteren door bijvoorbeeld referentieobjecten te benoemen en/of berekeningen bij te voegen. Ook dient hij de specifieke marktomstandigheden te omschrijven en een SWOT-analyse voor het betreffende object te maken.

Keuze in taxateur
Wat merkt u als opdrachtgever van deze wijzigingen? Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of uw beoogde taxateur zijn werk geheel onafhankelijk kan doen. Een taxateur die tevens betrokken is bij totstandkoming van een transactie zal niet kunnen taxeren voor een financiering en de taxateur uit de nauwe vrienden- of familiekring zal ook niet geheel onafhankelijk zijn.

Taxatieproces
Heeft u de geschikte taxateur gevonden dan zal hij met u de opdracht schriftelijk vastleggen. Dit is een verplichting en bestaat uit een uitgebreide opdracht waarin onder andere onafhankelijkheid, doel, werkwijze en tarief horen te staan.
Hierna komt de taxateur uw woning opnemen. Hierbij kijkt hij naar de bouwaard van uw woning, de staat en het onderhoud, indeling van de woning en natuurlijk de woningoppervlakte en kaveloppervlakte. Ook rechten en verplichtingen naar anderen worden meegenomen in het uiteindelijke taxatierapport en kunnen de waarde van het pand in kwestie beïnvloeden.
Naast het opnemen van uw woning zal de taxateur naar alle externe omstandigheden kijken, die van invloed kunnen zijn op de waarde van uw woning. Denk hierbij aan verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de regio, gebruiksmogelijkheden van uw woning, het bestemmingsplan, bouwkundige aspecten en milieuproblematiek.
De makelaar levert aan het eind van dit proces zijn rapportage op, het taxatierapport.

Bij taxaties voor woningen kan gekozen worden voor validatie door vallidatieinstituten zoals het NWWI. Door veel bankinstellingen wordt dit vereist. Taxaties van bedrijfsmatig vastgoed en objecten in de categorie landelijk- en agrarisch vastgoed dienen te worden voorzien van een plausibiliteitsverklaring door een NRVT geregistreerde taxateur die ingeschreven staat in de desbetreffende kamer.

Kortom, taxeren is een vak apart geworden.

Kromhof-Pullen taxeert
De taxateur van Landerijenbureau Kromhof-Pullen staat ingeschreven in de kamer Wonen en kamer Landelijk- en Agrarisch Vastgoed en is u van graag van dienst bij al uw taxatievraagstukken. Wilt u meer weten over het taxatieproces of taxatiekosten? Neem contact met ons op of bekijk de mogelijkheden en onze certificeringen op onze pagina Taxaties.

Terug naar overzicht

Meer blogs

De voordelen van erfpacht
23 september 2019 | Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Regelmatig heeft Kromhof-Pullen prachtige (nieuwbouw)woningen en woonboerderijen te koop op erfpacht. In de praktijk merken wij dat velen niet weten wat erfpacht inhoudt en daarom terughoudend kunnen zijn als het gaat om aankoop van een woning op erfpacht. Terwijl er vele voordelen aan zitten! Tijd voor een overzicht. Erfpacht is het in gebruik…

Verder lezen
Wettelijke bedenktijd aankoop woning, geldt deze ook voor de verkoper?
26 augustus 2019 | Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Verkoper en koper van een woning hebben een overeenstemming bereikt en tekenen de hiervoor opgemaakte koopovereenkomst. Vanaf dat moment gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Maar geldt deze bedenktijd alleen voor de koper of ook voor de verkoper? Nee, de bedenktijd geldt enkel voor de koper. Gedurende minimaal drie dagen kan…

Verder lezen
Volg ons