Terug naar overzicht

Verkopen? Denk aan het energielabel

Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Het Energielabel is een veelbesproken onderwerp en komt regelmatig in de media voor. Maar hoe zit dit nu eigenlijk? Wanneer u wilt verkopen, bent u verplicht een definitief energielabel op uw woning te hebben. Wij vertellen u kort hoe dit in z’n werk gaat.

Een energielabel is een letter van A t/m G, waarbij A het meest zuinig en G de minst zuinige woningklasse voorstelt. Begin 2015 heeft elke woningeigenaar die nog niet in het bezit was van een energielabel een voorlopig energielabel thuisgestuurd gekregen. Dit voorlopige label is bepaald op basis van openbare gegevens van de desbetreffende woning, zoals woningtype en bouwjaar. Daarom is het slechts een indicatie van de energiezuinigheid van de woning. Wilt u uw (voorlopig) energielabel bekijken? Kijk op www.zoekuwenergielabel.nl

Verkopen of verhuren?
Met het voorlopige energielabel hoeft u niets te doen, tenzij u uw woning wilt verkopen of verhuren. U bent verplicht om in het bezit te zijn van een definitief energielabel, voordat u tot verkoop of verhuur mag overgaan. Om dit definitieve label te krijgen dient u deze digitaal aan te vragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Met gebruik van uw DigiD kunt u inloggen. Hierna bent u in staat uw woninggegevens aan te passen en digitaal bewijs aan te leveren van bijvoorbeeld een bouwtechnisch rapport, foto van energiebesparende maatregelen of factuur (bijvoorbeeld van plaatsing van HR glas). Tenslotte kunt u zelf een erkend deskundige uit een gepresenteerde lijst kiezen, die uw aanvraag in behandeling neemt. Let op: De deskundigen hanteren elk hun eigen administratiekosten. U ontvangt na enige tijd een email met uw definitieve energielabel.

1583-ill_infographic_van_g_naar_a_def-page-001_600x772

Waarde van uw woning
Het energielabel kan van invloed zijn op de verkoop- of verhuurwaarde van uw woning. Een woning met een donkergroen label (energiezuiniger) zal sneller worden verkocht dan een vergelijkbare woning met energielabel F of G.

Wat kunt u doen?
Afhankelijk van de huidige staat van uw woning kunt u denken aan het toepassen van:

• Spouwmuurisolatie,
• Dakisolatie,
• Vloerisolatie,
• Thermopane of HR glas,
• Energiezuinige verwarming,
• Zonnepanelen.

Boete en uitzonderingen
Wanneer u bij verkoop of verhuur geen definitief energielabel heeft, loopt u sinds 2015 risico op een boete. Boetes kunnen oplopen tot maximaal € 405,-. Heeft u een utiliteitsgebouw, zoals een kantoor of winkel? Dan werkt het aanvragen van een energielabel anders. Hiervoor dient u zelf een deskundige in te schakelen, die hiervoor gecertificeerd dient te zijn. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete die kan oplopen tot 20.250 Euro.

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel. Voorbeelden hiervan zijn beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening), (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen), recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik en gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren of garages).

Energielabel in 2016
Inmiddels zijn cijfers bekend gemaakt die tonen dat ruim 77% van woningen een definitief energielabel heeft. Dit houdt in dat er bij 1 op de 4 woningen nog een dergelijk label ontbreekt.

Hulp
Landerijenbureau Kromhof-Pullen ondersteunt u in alle zaken omtrent de verkoop van uw woning. Wij geven graag tips hoe u uw energielabel kunt verbeteren en of een dergelijke investering zich vertaalt in een hogere woningwaarde of courantheid. Ook is het in overleg met ons mogelijk de verkoopbrochure als bewijsmateriaal op te voeren bij wijziging en vaststelling van het label.

bronnen: energielabel.nl, rvo.nl, rijksoverheid.nl
Terug naar overzicht

Meer blogs

Herbestemming kerken
Door Kromhof-Pullen

Zoals onlangs in de Tubantia te lezen is geweest zullen een aantal kerken van de Heilige Geest Parochie aan de eredienst worden onttrokken, waarna verkoop aanstaande is. De kerken zijn ondanks het teruglopend kerkbezoek onderdeel van het plaatselijke dorpshart. Nagenoeg niemand wil de kerken vanwege het karakteristieke uiterlijk kwijt. Derhalve wordt er door de plaatselijke…

Verder lezen
Extreme verhoging van huur of erfpacht?
Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Inmiddels is het jaarinflatiecijfer, berekend door het CBS, bekend gemaakt. Voor veel huur- en erfpachtcontracten kan dit flinke gevolgen hebben, omdat is afgesproken dat de huur of canon wordt geïndexeerd op basis van de Consumentenprijsindex, oftewel de CPI-index. Het voorlopig berekende cijfer over 2022 t.o.v. 2021 bedraagt 10%. Op de website van het…

Verder lezen
Bekijk aanbod
Volg ons