Terug naar overzicht

De voordelen van erfpacht

Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Regelmatig heeft Kromhof-Pullen prachtige (nieuwbouw)woningen en woonboerderijen te koop op erfpacht. In de praktijk merken wij dat velen niet weten wat erfpacht inhoudt en daarom terughoudend kunnen zijn als het gaat om aankoop van een woning op erfpacht. Terwijl er vele voordelen aan zitten! Tijd voor een overzicht.

Erfpacht is het in gebruik hebben van grond waarvan iemand anders de eigenaar is. Bij erfpacht koopt u in bijna alle gevallen de opstallen (woning en eventuele bijgebouwen) en “huurt” u als het ware de grond waar dit huis op gebouwd is. De vergoeding voor deze “huur” heet canon en wordt maandelijks of jaarlijks voldaan.

Wat zijn de voordelen van erfpacht?

Aantrekkelijke prijs
Doordat u enkel de opstal(len) koopt kan de woning van uw dromen financieel een stuk bereikbaarder zijn! Ook als u ooit zou verkopen is dit belangrijk, omdat uw woning voor een grotere groep kopers bereikbaar is.

• Unieke plekken
Wanneer u openstaat voor het wonen op erfpachtgrond krijgt u de mogelijkheid om op de meest unieke plekjes te wonen, waar nagenoeg nooit de volledige eigendom wordt verkocht. Denk bijvoorbeeld aan een van de schitterende landgoederen in ons werkgebied, maar ook aan het unieke Commanderieplein in Ootmarsum! Vaak is het eeuwenoud familiebezit of bij een natuurbeschermingsorganisatie ondergebracht.

• Erfpacht is fiscaal aftrekbaar
Tijdens de belastingaangifte kunt u de erfpachtcanon aftrekken van uw belastbare inkomen. In feite heeft u hiermee hetzelfde fiscale voordeel als wanneer u een reguliere hypotheek heeft.

• Duidelijke afspraken
Door het erfpachtcontract weet u, gedurende de looptijd van het contract, precies waar u aan toe bent. De meeste erfpachtcontracten staan voor 30 jaar vast, net zoals veel hypotheken. Na deze periode kunt u om tafel met de verpachter om een nieuw contract op te stellen.

• Erfpacht is prima te financieren
Na de kredietcrisis van 2008 denkt men dat erfpacht lastig te financieren is. Tegenwoordig staan veel banken hier heel anders in. Kromhof-Pullen heeft de afgelopen jaren met diverse verpachters erfpachtcontracten herzien en geschikter gemaakt voor financiering omdat ze voldoen aan de bancaire richtlijn. Wij kennen veel contractvormen en hebben goede contacten met banken en landgoedeigenaren.

• Uw geld uit de grond
Velen investeren in hun woning én de grond. Maar heeft u weleens stilgestaan bij de mogelijkheid om ruimer, beter, luxueuzer te gaan wonen zónder meer te hoeven investeren? Gaat u van een koopwoning naar wonen op erfpacht, dan creëert u voor uzelf meer financiële ruimte met behoud van fiscale voordelen.

Bent u al overtuigd? We hebben enkele schitterende objecten beschikbaar met erfpachtconstructie:
* Drie mooie kavels aan het Commanderieplein te Ootmarsum
* Meester Thienweg 1, Borne

Heeft u een vraag over erfpacht? Kom met ons in contact!

Terug naar overzicht

Meer blogs

Herbestemming kerken
Door Kromhof-Pullen

Zoals onlangs in de Tubantia te lezen is geweest zullen een aantal kerken van de Heilige Geest Parochie aan de eredienst worden onttrokken, waarna verkoop aanstaande is. De kerken zijn ondanks het teruglopend kerkbezoek onderdeel van het plaatselijke dorpshart. Nagenoeg niemand wil de kerken vanwege het karakteristieke uiterlijk kwijt. Derhalve wordt er door de plaatselijke…

Verder lezen
Extreme verhoging van huur of erfpacht?
Door Kromhof-Pullen

HENGELO – Inmiddels is het jaarinflatiecijfer, berekend door het CBS, bekend gemaakt. Voor veel huur- en erfpachtcontracten kan dit flinke gevolgen hebben, omdat is afgesproken dat de huur of canon wordt geïndexeerd op basis van de Consumentenprijsindex, oftewel de CPI-index. Het voorlopig berekende cijfer over 2022 t.o.v. 2021 bedraagt 10%. Op de website van het…

Verder lezen
Bekijk aanbod
Volg ons